Adres: ul.Koralowa 5
Szczecin 71-220
Faks: +48 91 439 18 99
Telefon: +48 604 47 77 76

Co to są grzyby?

Jak masz problem musisz to przeczytać !!!
Grzyby (Fungi ) są organizmami bardzo zróżnicowanymi. Zaliczamy do nich grzyby rosnące np. w lesie ( huby, muchomory, prawdziwki, pieczarki), a także porosty, pleśnie i drożdże. Łączy ich to, że są organizmami cudzożywnymi tzn. związki odżywcze pobierają z podłoża w którym żyją.

Grzyby wewnątrz organizmów do podłoża wydzielają enzymy trawiące, które przetwarzają pokarm przeznaczony dla nich w proste związki. Tylko w takiej postaci może on je wchłonąć. Tym specyficznym sposobem grzyby degradują, niszczą środowisko w którym żyją.

Grzyby Candida żyją w jelicie grubym człowieka i zwierząt. Odżywiają się cukrami prostymi, rywalizując z innymi drobnoustrojami o pokarm.
Są one bezwarunkowymi pasożytami, ponieważ do życia potrzebują tkanki organizmu żywiciela. Tkanka ta jest ich środowiskiem pożywienia oraz miejscem gdzie wydalają produkty przemiany materii, czyli ich odchody są niebezpiecznymi patogenami!
Tu jest początek toksemii. Organizm nie jest w stanie wydalić toksyn, które wyprodukuje. Toksyny zaczynają się kumulować w tkankach czego wynikiem jest wiele schorzeń cywilizacyjnych.

W obrębie uszkodzonej tkanki wytwarza się stan zapalny, który z kolei wytwarza ogromną ilość wolnych rodników co w konsekwencji doprowadzić może do rozwoju chorób nowotworowych.

Wiemy, że w przyrodzie musi być homeostaza i resztkowe substancje, które zostawi grzyb muszą być wykorzystane przez kogoś, bo jak wiemy kółko się zamyka!

Kto jest tym amatorem?

Konsumentem tej pożywki jest bakteria, najczęściej gronkowiec i paciorkowiec. Tu zaczyna się cały łańcuch chorób począwszy od dróg oddechowych do dróg moczowych i narządów płciowych!!!
Pojawia się teraz pytanie. Czy terapia antybiotykami poprawi na dłuższy okres czasu nasze problemy ze zdrowiem?

Pamiętaj, że antybiotyki zabijają to czego chcesz się pozbyć i to co Cię broni!

Zdecydowanie przyczyni się do rozwoju grzybów!!!
I … w konsekwencji pogorszenia stanu zdrowia np. dla niektórych osób tak banalne schorzenia jak problemy z trądzikiem.
A przecież wiemy, że spędza to sen z oczu wielu osobom.

Drożdże – (Saccharomyces) grzyb jednokomórkowy

Drożdże żyją w środowisku wilgotnym, bogatym w cukry proste. W warunkach beztlenowych przeprowadzają fermentacje alkoholową. Pozbawione wilgoci drożdże wysychają i jako spory - półprzetrwalniki unoszą się w powietrzu. Rozmnażają się przez pączkowanie. W ten sposób jak robimy chleb na zakwasie możemy zostawić na kilka godzin do wyrośnięcia. Ciasto bardzo ładnie nam rośnie!!!

Drożdżaki Candida wraz z bakteriami tworzą mikroflorę bakteryjną jelita. Odżywiają się w masie kałowej prostymi cukrami. Jako komensal ( współbiesiadnik, współlokator ) wraz z innymi drobnoustrojami żywi się resztkami i nie czyni szkód gospodarzowi. W chwili zburzenia równowagi w jelicie np. z powodu nadmiaru cukru lub wcześniejszej terapii antybiotykowej dochodzi do zaburzenia równowagi miedzy florą bakteryjną - pożyteczną a ilością grzybów żerujących w naszym jelicie.

W przypadku nadmiaru Drożdżaków Candida, które w masie kałowej odżywiają się cukrami prostymi wywołują fermentację, której produktami są alkohol i dwutlenek węgla, powodując wzdęcia i tzw wiatry – gazy.

Różnice między drożdżakami Candida, a grzybami Candida.

Grzyby Candida wyrastają z zarodników drożdżaków Candida. Można to porównać do żołędzi, które kiełkują i wyrasta dąb. Jeżeli żołądż trafi na dobry grunt to wyrośnie dąb , jeżeli drożdżak Candida trafi na dobry grunt powstanie Grzyb Candida.

Uwaga!!! łaknienie na słodycze!!!

Drożdżaki Candida w przypadku braku cukru w masie kałowej, wytwarzają substancję podobną do insuliny, która po wchłonięciu do organizmu, powoduje spadek stężenia glukozy w krwi. Nasz mechanizm obronny organizmu broni się, (zabezpieczenie się przed hipoglikemia i uczuciem zmęczenia) potrzebuje glukozy i zwiększa się łaknienie na słodycze.
Środowisko kwaśne żołądka (kwasy żołądkowe) nie niszczą grzybów. Niszczone są natomiast drobnoustroje, dlatego ważne jest aby nie nadużywać farmaceutyków na zgagę, które obniżają stężenie soków żołądkowych.

Obecnie grzybów Candida jest około 196 rodzajów a tylko 15 z nich jest chorobotwórczych:
  • Candida albicans – sprawca 90 % wszystkich infekcji grzybiczych
  • Candida tropicalis
  • Candida glabrata
  • Candida parapsilosis
  • Candida krusei
  • Candida lusitaniae
  • Candida parapsilosis – zasiedla śluzówkę jelit, jamy ustnej, gardła, dróg moczowych, pochwy i u mężczyzn prostatę.

Toksyny wytwarzane przez te grzyby są przyczyną niemalże większości objawów, które lekarze zaczynają leczyć jako choroby rzekome czyli występujące.
Czy leczymy wtedy przyczynę?
Czy leki, które coś nam "NAPRAWIAJĄ" leczą przyczynę?
Jeżeli ktoś to przeczytał uważnie nie jest potrzebny komentarz.

LAST_UPDATED2
 
Strona ta jest prowadzona, zarządzana i stanowi własność Firmy IMar&Med, Niezależnego Dystrybutora produktów CaliVita® International. Wyżej wymieniony Niezależny Dystrybutor ponosi wyłączną odpowiedzialność za poszczególne treści, jak i całkowitą zawartość strony internetowej. CaliVita® International ani żaden z jej oddziałów działających w poszczególnych krajach nie ponoszą odpowiedzialności za taką witrynę. Produkty w ofercie CaliVita®, występujące na tej stronie internetowej, posiadają status suplementu diety, odnoszą się do nich odpowiednie oświadczenia zdrowotne i nie mogą mieć zastosowania oświadczenia medyczne. Żadne oświadczenie, stwierdzenie, opinia lub informacja odnosząca się do któregokolwiek suplementu diety nie mogą zastępować porady lekarskiej.